Eco Club RODNA

Monitorizarea Poienii cu narcise din Saca

Obiectivele de conservare: Poiana cu narcise ( Narcissus angustifolius ) din Masivul Saca este o rezervatie declarata prin Legea 5/2000, situata la 1600 m altitudine, cu o suprafata de 5 ha .

Reprezinta un simbol pentru Muntii Rodnei, fiind singura poiana cu narcise din acesti munti si una dintre cele 250 de poieni cu narcise din lantul carpatic românesc, situata la una din cele mai ridicate altitudini din tara si constituie un obiectiv turistic important. Ca urmare, este necesar sa fie monitorizata, pentru a urmari evolutia ei în timp si identificarea conditiilor de microclimat care sustin existenta speciei la aceasta altitudine.

Stabilirea unui nivel de referinta si mentinerea populatiei de Narcissus angustifolius cel putin la acest nivel (atât ca si suprafata cât si ca abundenta de indivizi) reprezinta obiectivul major de management în acest caz.

Metodele de monitorizare: Ca metode de monitorizare se vor utiliza observatiile directe fenologice, perimetrarea cu GPS-ul a poienii cu narcise, metoda patratelor, 3 suprafate de proba permanente, abundenta relativa a narciselor, fotografia din punct fix, inventarierea speciilor însotitoare, monitorizarea parametrilor de mediu.

Perioada observatiilor: Observatiile se vor desfasura în perioada mai iunie, când narcisele sunt în perioada de înflorire.

Tipuri de observatii:

  • Data începerii perioadei de înflorire.
  • Suprafete de proba permanente (3) se delimiteaza în teren prin puncte de reper (tarusi de lemn, pietre), având suprafata de 1m 2 ; se aleg aleatoriu.
  • Perimetrarea poienii cu GPS-ul se face tinând cont de faptul ca în interiorul perimetrului vor fi incluse gruparile de narcise care au o distanta mai mica de 12 m între grupul major si cele periferice; narcisele izolate, aflate la o distanta mai mare de 12 m fata de grupul primar, se vor marca cu GPS-ul separat ca puncte.
  • În suprafetele de proba de 1 m 2 se numara exemplarele de narcise, anual.
  • Se colecteaza un exemplar din speciile asociate în vederea completarii ierbarului poienii.
  • Se fotografiaza poiana cu narcise din acelasi punct, de 2-3 ori pe an; punctul de fotografiat trebuie sa fie ales în functie de un reper permanent (piatra, arbore, tarus).
  • Se noteaza conditiile meteo: temperatura, intensitatea vântului pe scala Beaufort (de la 0 calm la 12 uragan), acoperirea cu nori, prezenta soarelui, a cetii, ploii sau ninsorii.
  • Se noteaza parametrii abiotici: temperatura solului, pH solului, umiditatea solului; acestia vor fi masurati în cele 3 suprafete de proba.

Echipament utilizat: GPS, ruleta, aparat foto, binoclu, fisa de monitorizare, vopsea pentru marcarea suprafetelor de proba, presa pentru plante (în eventualitatea colectarii).

Stocarea datelor: la sediul APNMR toate datele se introduce într-un fisier Excel standard care se salveaza într-un folder numit Club Rodna, unde vor fi salvate si fotografiile (cu data la care au fost realizate).

Licente si permisiune acces: activitatea se intreprinde cu instiintarea prealabila a APNMR.

Protectia muncii: Se va purta echipament de teren, nu se iau în mâna animale, în special serpi, decât de catre personalul pregatit în acest sens.